ПГПТ "Атанас Ц. Буров"

Професионална гимназия по промишлени технологии - Русе

Следвай ни във Фейсбук

Търсене в сайта

Вие сте тук:Начало arrow История

История Печат Е-мейл

 

 

 

... Аз пренесох името си през девет десетилетия. Семената, които посяхме с моите другари, дават плодовете си години наред. И днес, когато ви гледаме от отвъдното, заклеваме ви:

 

 

 

обичайте науката и знанието, милейте за родния град и за България ...

Атанас Цонев Буров
1870 - 1938
Основател и патрон
на училището

 

Професионална гимназия по промишлени технологии "Атанас Цонев Буров" е пряк наследник на най-добрите традиции на допълнително занаятчийско училище "Атанас Цонев Буров" към Русенската търговско - индустриална камара, създадено през 1923 година и на първото в България Фабрично-заводско училище, основано през 1948 година.

 

Атанас Цонев Буров е роден през 1880 г. в гр. Лясковец. Съвсем млад започва работа при чичо си Димитър Буров - известен търговец. Възложено му е ръководството на фирмата "Д. А. Буров и &" град Свищов. Заема видно място сред стопанските и политическите дейци на града.


През 1907 г. е избран за действителен член на Русенската търговско - индустриална камара и заема този пост в продължение на 30 години. Депутат е в петото НС.
През 1912 година се установява да живее в Русе.


Взема активно участие в дейността на Търговската камара. На 30 април 1920 г. е избран за председател на същата. Атанас Ц. Буров участва в управлението на едни от най-големите стопански институти в град Русе.Умира в град Русе на 3 януари 1938 година.


В знак на признателност към личността на Атанас Цонев Буров, голямото предприемаческо дело и изключителни заслуги за създаване на Камарното допълнително занаятчийско училище в Русе, на 3 януари 1938 г. Бюрото на Камарата взема решение училището да се именува Атанас Цонев Буров.


В началото на 1948 г. името му като патрон на училището е заличено. През 1997 г. по инициатива на директора на СПТУ по машиностроене, несправедливо заличеното име е възстановено.


На 5 ноември 1923 г. е първия учебен ден на откритото от Русенската търговско - индустриална камара чирашко училище.През 1929 г. училището е Камарно допълнително занаятчийско. Подготвят се калфи и майстори които държат изпит пред комисия назначена от камарата.


От 1 януари 1948 година камарната институция в България е закрита. Цялостната издръжка и ръководство на камарните училища под названието "професионални" се поема от държавата чрез съответно министерство.На 7 март 1948 г. към завод "Георги Димитров" - Русе се открива първото фабрично - заводско училище в България. То се съвместява с промишленозанаятчийско училище по неметалните занаяти.


През 1962 г. училището придобива статут на средно с три годишен срок на обучение, а през 1967 г. новото наименование на училището е СПТУ по машиностроене.

 

Юбилейната 2003 година училището посреща с наименование Професионална гимназия по промишлени технологии "Атанас Цонев Буров". То отразява началото на най-новия етап в неговото развитие - да обучава млади хора, способни професионално да се реализират в условията на интегриране на България в Европейския съюз.